Joke Dekker – Poolman

Omschrijving van mijn werk
Mijn beeldend werk is voornamelijk figuratief van aard. Ik werk vaak met een thema, in serie. Soms is een werk alleenstaand.

Technisch
Het meeste werk maak ik vanuit handvormen. Af en toe wordt er in de aanvang een mal gebruikt of speciaal op maat gemaakt. De huid wordt bewerkt met engobe en glazuur en als toevoeging soms goudluster. Speciale huidjes maak ik door het drukken van kant of het beschilderen met motiefjes en indrukken met allerlei materiaal. Nieuw is de druktechniek via papier. Het werk wordt na de biscuitstook geglazuurd en in een gasoven tot 1050 graden gestookt. De glazuren en engobe’s worden zelf samengesteld.

Opleiding
Ik heb de klei ontdekt in het creatief centrum in Hardenberg via creatieve vakken van Truddie Lodder (tekenen) en Anton Guiljam (schilderen en boetseren). Vervolgens heb ik een aantal jaren gewerkt in het open atelier van dit creatief centrum onder de bezielende leiding van Anton waarin ik vooral veel ruimte kreeg om te ontdekken! Verdere lessen in het glazuren heb ik gevolgd bij Lettie Gerber. Ook heb ik aan de workshop ingekleurd porselein door Henk Wolvers deelgenomen. Het maken van mallen heb ik geleerd van Piet van der Sluis.
In 1999 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een eigen atelier gebouwd en ben ik opgestart als keramist. Hierna heb ik mijzelf verder ontwikkeld door de samenwerking te zoeken met een aantal andere keramisten. Met hen heb ik Keramiekadventure opgericht en ben vervolgens lid geworden van de SKNN. In 2019 ben ik toegelaten tot de Nederlandse Vakgroep Keramisten. Deze is in 2021 na 47 jaar ontbonden. Keramiekadventure is na meer dan tien jaar samenwerking met o.a. exposities in de Tuinen Mien Ruys gestopt.

Nu
Een burn out heeft een aantal jaren de klei in mij stil gelegd. Maar de klei heeft mij inmiddels weer gevonden! Ik heb het oude werk achter mij gelaten en ben met nieuw werk gestart! Als enige is de Al-1 meegekomen uit mijn verleden.

Al-1
De Al-1 staat voor het samen doen, samen zijn met respect voor elkaar! De Al-1, waar in het beeld de mensen samen ontstaan! De containervorm is bedekt met huidjes met ook nieuwe druktechnieken. Als een huid me goed bevalt kan het zijn dat ik werk met maar één motief. Ik concentreer me nu op nieuw werk en geef mijzelf de tijd door alleen nog in het najaar lessen te geven. De verdere tijd besteed ik aan het maken van nieuw werk en hier van te genieten!